5

Ghid alegere a unui cântar rutier

9In prezent, pe piața cântarelor rutiere, există o varietate mare de opțiuni. Iar din perspectiva unui simplu observator, prețul initial de achiziție pare a fi singurul factor de decizie. Insă furnizorii care promit chilipiruri își permit să coboare prețul de achiziție al unui cântar prin tăieri succesive sau simultane în lanțul proceselor de fabricație: proiectare – materiale – componente – finisare.

Când prețul pare a fi „atât de atrăgător”, fiți siguri de costuri ridicate de mentenanță și pierderi importante datorită nefuncționării corecte pentru perioade semnificative de timp. Diferențele dintre un cântar rutier de o calitate excepțională și un „cântar auto” mediocru cu prețul cel mai scăzut nu sunt intotdeauna vizibile la prima analiză rapidă a ofertelor. Din nefericire, cele mai multe diferențe critice sunt observate de-a lungul timpului, după numai câțiva ani de funcționare. Este deja prea târziu pentru a mai putea schimba ceva, regretul alegerii inițiale umbrind orice scuză de bune intenții. Acestia sunt „furnizori” și nu „producători”, deoarece nici un alt competitor de pe piața românească nu deține o fabrică proprie, la fel ca FLINTAB.

Selectarea unui cântar rutier nu trebuie să intimideze cumpărătorul. Gândirea pe termen lung este importantă: cântarele rutiere  sunt proiectate să „dureze” decenii.
In general, clienții iau în considerare numai costul inițial al produsului, neținând cont de durata de viată, costul intreținerii, al pieselor de schimb, al reparațiilor sau costul nefuncționării cântarului.
Scopul acestui articol este de a explica obiectiv, procesul alegerii corecte a unui cântar rutier pentru aplicația dumneavoastră prin prisma opțiunilor pe care le aveți și conturarea deciziei pe care o veți lua.