5

Ghid alegere a unui cantar rutier

9In prezent, pe piata cantarelor rutiere, exista o varietate mare de optiuni. Iar din perspectiva unui simplu observator, pretul initial de achizitie pare a fi singurul factor de decizie. Insa furnizorii care promit chilipiruri isi permit sa coboare pretul de achizitie al unui cantar prin taieri succesive sau simultane in lantul proceselor de fabricatie: proiectare – materiale – componente – finisare.

Cand pretul pare a fi „atat de atragator”, fiti siguri de costuri ridicate de mentenanta si pierderi importante datorita nefunctionarii corecte pentru perioade semnificative de timp. Diferentele dintre un cantar rutier de o calitate exceptionala si un „cantar auto” mediocru cu pretul cel mai scazut nu sunt intotdeauna vizibile la prima analiza rapida a ofertelor. Din nefericire, cele mai multe diferente critice sunt observate de-a lungul timpului, dupa numai cativa ani de functionare. Este deja prea tarziu pentru a mai putea schimba ceva, regretul alegerii initiale umbrind orice scuza de bune intentii. Acestia sunt „furnizori” si nu „producatori”, deoarece nici un alt competitor de pe piata romaneasca nu detine o fabrica proprie, la fel ca FLINTAB.

Selectarea unui cantar rutier nu trebuie sa intimideze cumparatorul. Gandirea pe termen lung este importanta: cantarele rutiere  sunt proiectate sa „dureze” decenii.
In general, clientii iau in considerare numai costul initial al produsului, netinand cont de durata de viata, costul intretinerii, al pieselor de schimb, al reparatiilor sau costul nefunctionarii cantarului.
Scopul acestui articol este de a explica obiectiv, procesul alegerii corecte a unui cantar rutier pentru aplicatia dumneavoastra prin prisma optiunilor pe care le aveti si conturarea deciziei pe care o veti lua.